Wednesday, 5 September 2012

10 Cara Nak Belajar Bahasa Inggeris Dengan Mudah

Nick Nashram | 9/05/2012 | 48Comments |

1.Update Status Guna Bahasa Inggeris
Masa update status kat facebook, guna la bahasa inggeris sikit-sikit..bukan nak berlagak tapi cara ni membantu korang untuk mengarang ayat dalam bahasa inggeris secara spontan.

2. Cakap Depan Cermin 
Duduk depan cermin dalam bilik cakap la bahasa inggeris sorang-sorang..bukan beerti korang meroyan atau buang tabiat tapi ni dapat melatih untuk berkomunikasi di hadapan orang lain. Nanti takde la tersasul nak sebut..hehehe

3. Tulis Vocab
Ambil kertas dan tulis tajuk yang korang pilih sendiri. Contoh : "things i like about my boyfriend". Tulis seberapa banyak vocab yang berkaitan dengan tajuk yang korang pilih tu. Contoh : My boyfriend ---------> 1. handsome 2. sensitive.............

4. Baca Surat Khabar Bahasa Inggeris
Rajin-rajin la baca surat khabar dalam bahasa inggeris seperti the star atau majalah seperti reader's digest..kalau ada ayat yang tak faham, boleh rujuk kamus.

5. Selalu Guna Kamus

Kalau korang malas nak bukak kamus yang tebal tu, install je dekat handphone korang lagi senang. Jumpa je perkataan yang tak faham terus boleh check makna dan hafal.

6. Buat Buku Khas Tulis Vocab

Setiap kali korang jumpa perkataan yang tidak tahu maksudnya, rujuk kamus dan tuliskan dalam buku khas . Tulis perkataan dengan maksud sekali dengan contoh ayat. Sebab kalau korang tahu makna pun tak tahu contoh ayat susah jugak. 

7. Belajar Grammar Budak Sekolah Rendah  
Speaking tanpa guna grammar yang betul boleh tunggang langgang ayat. Kalau korang takde basic grammar lagi aku suggest cari buku grammar budak sekolah rendah sebab mudah faham. Kalau ada orang tanya nape baca buku budak sekolah rendah cakap la “Oh…saya tengah baca ni untuk ajar anak jiran saya….” sambil menunjukkan muka confident..kekeke 

8. Selalu Tengok Movie Omputeh  
Kalau korang suka tengok movie omputeh, ambik remote astro dan terus tukar sari kata dari bahasa melayu ke bahasa inggeris. Sambil tengok movie tu korang pun boleh belajar cara nak sebut perkataan dengan betul. 

9. Tengok Oh My English!  
Cerita ni pun memang tunjukkan pelajar-pelajar kita kurang mahir menggunakan bahasa inggeris dalam kehidupan seharian. Last-last diorang dapat pulak cikgu Mat Salleh.

10. Cuba Buat Entri Dalam Bahasa Inggeris

Cuba la buat satu dua entri dalam bahasa inggeris. Jangan fikir kalau buat entri English, mungkin takde orang nak baca. Kalau entri korang tulis tu menarik, konpem ada orang akan baca jugak. Buat ayat sendiri dalam bahasa inggeris, no copy paste ye. Kalau ada yang silap, jangan malu, bukannya jumpa face to face pun..maybe ada orang lain yang sudi betulkan yang salah.

48 comments:

  1. haha .. cam tau tau je aku tengah cari tips cara nak belajar bahasa omputeh dengan mudah.. hehe tengs :)

    selamat malam cikgu ..

    ReplyDelete
  2. tips berguna ni bro..tapi kena rajin lah...

    ReplyDelete
  3. haha.. betul-betul. i like this!

    ReplyDelete
  4. mad : practice la guna cara kat atas tu..sebenarnye tak payah nak belajar..tau vocab dan grammar boleh la speaking :)

    iznawzi : kalo nak fluent cakap omputeh ni kena la rajin practice speaking kan :)

    zarif : yang ni cara paling mudah nak belajar bahasa inggeris :)

    ReplyDelete
  5. hehehe tq cikgu.. terasa pulak sbb baru lps buat entry dlm english..

    ReplyDelete
  6. kita kena cari kawan utk ckp bhs inggeris..hehehe

    ReplyDelete
  7. cik yuyu : suka baca entri bi cik yuyu..buat banyak la ye..heheh

    man : yeah, practice makes perfect :)

    ReplyDelete
  8. This is a nice tips ;D
    inshaAllah later I'll try to write some entry in english.. cewahh ;D

    ReplyDelete
  9. everything's everythings : that's a good way to improve your second language..writing some nice blog entries in english..keep it up :)

    ReplyDelete
  10. tips yang baik, boleh di cuba ni..

    ReplyDelete
  11. Thank you for sharing ! Nice Info :)

    ReplyDelete
  12. saya siap nak ambik kelas spoken english lagi. tapi mahai sangat la pulak. boleh try guna cara atas tulah, tak yah guna duit. hehe

    ReplyDelete
  13. cik pensil : kalo ade duit boleh jugak masuk kelas tu..paling mudah nak improve proficiency in english buat satu group dan ajak kwn2 practice speaking skill tu :)

    ReplyDelete
  14. Aku mmng lemah english ni cikgu Nick. Aduyai..
    Tp zaman dulu, masa lepas SPM, pernah pegi kelas perbualan bahasa inggeris ni. Tp, mcm biasa.. speaking hanya berlaku kat dlm kelas tu aje..

    ReplyDelete
  15. Dulu masa sekolah follow n0 4..beli suratkhabar inggeris..

    ReplyDelete
  16. wawhh...mknanya selama ni sy dah amalkan tips la ni? hewhewhew..yg no 2 tu mmg hobi! hahahaha

    ReplyDelete
  17. raimi : speaking ni kalo boleh practice tiap2 hari..cakap sorang2 pun ok jugak..heheh

    hanif : baca surat khabar inggeris macam the star bagus..ayat yg diguna mudah je.

    nuru : kalo dah amalkan tips ni terer dah tu bahasa inggeris :)

    ReplyDelete
  18. thanks for sharing. good entry.
    lg 1 it's better to speak english with anyone who close to u, tak kira la bf ke parents ke. that will be better :)

    ReplyDelete
  19. salam cikgu ^^, selalu buat no 5. Mmg latih diri rajinkan diri look up perkataan yg tak paham. ^^, tp skang da rajin buat no 9 je. Hehe, oh ada gak entri anas yg 90 percent english, gi cari kat blog *tak nak bg link. Kejam tak? hehe

    ReplyDelete
  20. Cikgu Bi share tips .. Apa yg abg nik bgtahu sama apa yg teacher kat skola bgtahu .. cuma yg no 10 tu jer belum berani nak buat .. will try !!

    ReplyDelete
  21. good idea..semua dah try.tapi tak selalu...

    ReplyDelete
  22. mantap gan.......

    foll back ganya!!!!

    ReplyDelete
  23. wow.. best lah blog abang nik ni. macam tau2 je yg sy tgh nak berlajar bi. huhu... bgus untuk pljar.. thanks ye abg.. ;)

    ReplyDelete
  24. amat berguna! nak copy boleh? :)

    ReplyDelete
  25. A few month ago i've decided to enroll my english class at British Council. But the fees too high for me.. thus my job is quite travelling around the world i am eagerly to enhance my English better than before. Kindly correct me if im wrong teacher. Regards.

    ReplyDelete
  26. Im travelling a lot. But my English is not good after all..my vocabs n grammas sooo sucks..pls help me teacher

    ReplyDelete
  27. Thanks for the tips. I'm trying to speak in English, because I'm afraid I can't do the tasks or assignment or whatever in English when I enrol to university. Eh betul ke apa yang saya taip ni? :3

    ReplyDelete
  28. oh my English..very nice entry, i like it

    ReplyDelete
  29. Pernah buat sekali je entry in english..tp half2x la...hehe

    http://www.wadahberbicara.my/2012/06/marvelous-homemade-roti-pizza.html

    ReplyDelete
  30. bi memang seronok, tp takut nak ckp dgn org yg bi dia taff, terus kelu lidah n takda ayat nak ckp. huhuhu. acane tu cikgu ??

    ReplyDelete
  31. suka tengok oh my english.. menarik perhatian untuk tonton sambil tambah ilmu...

    ReplyDelete
  32. Ohmai ingriz.. But I realized readers kurang bila guna english. Sbb pemahaman low, maybe? Ada jugak yang siap kutuk kita berlagak, rasa omputeeeehhh.. Tahaha. Manusia oh manusia. Hantaq p london nanti nangis tak paham apa2. Kekekeke..

    ReplyDelete
  33. Klau sye..sye selalu translate BM->BI sepenuhnye...Tu lah yang menyebabkan BI aku lemah..tak tau nak susun ayat la..But thanks for TIPS..Sya harap ia dpat membantu. :)

    ReplyDelete
  34. Slm hai teacher nick nashram. Sy dh try buat entri dlm bi tu. Jom follow blog sy

    http://miszti2013.blogspot.com/2013/11/are-you-a-crazy-neighbour.html

    Tq (:

    ReplyDelete
  35. Salam...
    Saya ada menjual buku 'English itu Mudah'. Nak tengok dulu...?
    Klik sini ya...

    http://active.ashadee.com/go/nurazmas11/

    ReplyDelete
  36. entry yg mnarik...tengs.nice sharing.Love it :)

    ReplyDelete
  37. Ak dulu keje promoter komputer..ad mat salleh ni nk beli komputer..ak try speaking dgn dia walaupon ak speaking lintang pukang..tpi dia pham la skit2..last2 conform bli laptop..sejak tu ak da pndai speaking skit2..kadang2 pengalaman mengajar kita..

    ReplyDelete
  38. tips yg berguna....jgn lpaskan hehe :) thanks lpas ni bleh trus blajar bi dgn easy....hahaha

    ReplyDelete
  39. tips yg berguna..lpas ni boleh trus blajar bi dgn easy..hehehe :)

    ReplyDelete
  40. Belajar bercakap dan menulis memang lain..sebab kebanyakan sebutan tak sama dengan tulisan.memang kelakar bila bos suruh take note please "write",tapi saya tulis please "right", belajar dari kesilapan.

    ReplyDelete
  41. bgs jgk tips 2..........aku pnya eng.. grmmar ntah ke mna vocab ke mna...huhhu........sdih la aku ni....

    ReplyDelete
  42. gooood tips..patut semua yg nak improve english try tips nih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...