Blogger US Mengamuk Kerana Bloggers Malaysia Art Theft


"More blogspot art thefts; I’m not happy This list was created as awareness to my fellow artist friends who’s art was stolen, NOT JUST MINE".

Ini adalah rungutan daripada blogger US yang bernama Ann kerana kecewa sebab dikatakan ramai bloggers dari Malaysia yang copy doodles dia tanpa minta izin atau diberikan credit kepada blognya. Disebabkan dia tak puas hati dan kecewa dengan mereka yang men-copy doodles art hasil kerja tangan dia, so dia buat satu senarai nama-nama blog yang copy doodles dia tu. Memang dia sangat kecewa dan marah kepada bloggers yang 'mencuri' seolah-olah tak respect terhadap hasil tangan dia. Rasanya kita sendiri pun marah kalau ada orang lain yang curi hasil kerja kita tanpa diberikan sebarang credit kan..

Berdasarkan senarai yang dibuat dalam blog dia, memang betul ramai blogger dari Malaysia ada tersenarai dalam list tersebut. So, kepada mereka yang copy atau ter-copy doodles dari blog dia, either you apologise to her atau delete je doodles tu. Dia cakap dia akan buat report kepada sesiapa yang copy doodles dia tanpa diberikan sebarang kredit. Dan banyak lagi senarai blogger yang dia akan update jika dia syak korang ada copy doodles dia. Nak tahu blog korang tersenarai atau tidak, boleh la check masuk kat blog dia littlenubnubs



Contoh doodles yang di-copy dari blog dia



Senarai bloggers yang dikatakan men-copy paste doodles 


 Respect other's blog as you respect yours. 


Entri lain yang anda mesti baca : 

Blogger US Mengamuk Kerana Bloggers Malaysia Art Theft Blogger US Mengamuk Kerana Bloggers Malaysia Art Theft Reviewed by Nick Nashram on 08:25:00 Rating: 5

24 comments:

  1. perghhh lysasecret pun kenaa..huhu

    ReplyDelete
  2. siapa je yg xmarah...at lest inform ler...hurmmm :(

    ReplyDelete
  3. cik mai : blogger mana yang disyaki copy doodles dari blog dia konpem kena..huhu

    masha : kalo kita pon marah..penat orang buat tapi tak bagi kredit kat tuan punye blog.

    ReplyDelete
  4. USAHA ORANG LAIN KENE LA BERI KREDIT...bukan senang nk hasilkan sesuatu karya...

    ReplyDelete
  5. budak nakal : setuju..kalo copy sebijik camtu at least bagi la kredit.bukan susah pun nak bagi backlink.

    ReplyDelete
  6. nasib baik kite x copy ape2 dr blog dia. mmg x nk copy pun sbb originality itu lebih baik. heheheh ;DD

    ReplyDelete
  7. amyzana : hahah..kalo nak copy tu make sure bagi kredit kat dia..nanti tak pasal-pasal kena report..nak ori lagi buat sendiri :)

    ReplyDelete
  8. jgn pndang benda ni remeh..

    memang aku tak nafikan segelintir blogger di Malaysia ni tak reti nk bg credit (dikategorikan sebagai black hat) ...

    org mcm ni patut kena sound je, org dh buat penat2, dia siap copypaste sesuka hati tanpa bg credit..

    tp aku tak rasa golongan ni tak reti bg credit (bkn org baru), cuma golongan ni dari golongan yang gilakan traffic ...

    sapa yg ada bg credit kt blog lain aku salute, tp yg golongan ni mmg aku tak leh terima.. F**K

    ReplyDelete
  9. setuju,copy paste tanpa bagi kredit memang sakit hati..aq pun dah jumpa beberapa blog yang copy paste entri aq tanpa diberikan kredit..kalo nak trafik sekalipun respect la sikit kat tuan punye blog..

    copy paste tak salah sebab kadang-kadang otak kita pun jammed jugak..so, kalau nak update blog tak salah nak dapatkan dari sumber lain asalkan diberikan backlink..

    ReplyDelete
  10. betol tu bro.. blog aku pun ada org copypaste jugak ..ada yg baik hati bg credit, ada yg haraam kedekut .. mmg senang aku nk detect sapa yg copypaste bulat2 entri blog aku ..

    benda ni bukan benda remeh ..mmg lar blog kita tak popular, tp kita takde lar kdekut sngt nk bg credit ..kalau kita bincang mcm ni, mst ada yg kata , "blog tak seberapa, pasal credit pun nk kecoh" ..cnfirm punyee ..

    bg aku, jd blogger ni mcm roda jugak, ada hari dpt traffic bnyak ada yg tak ..tp si copypaste ni hari ni je deorang bangga dgn hasil pnipuan deorang ..esok lusa akan dpt balasan jugak .. google tahu sapa yg copy sapa (;

    ReplyDelete
  11. ok la kalo yang bagi credit tu daripada yang tak bagi langsung..malas r nak disable right klik..susah jugak kita nanti.sebab tu aq dah register myfree copyright..nanti takde la google cop sebagai blogger copy paste.

    kita bukan nak kecoh..benda elok tak kisah kalo orang nak ambik share kan..sama2 kongsi maklumat..cuma bagi la sikit perhargaan dan respek hasil kerja orang ne ngan bagi credit..nak buat sesuatu entri bagus bukan mudah..cari bahan sana sini..

    ReplyDelete
  12. tapi kalau entri ni kena copypaste jugak tnpa beri credit, tu tak tahu lar nk ckp mcm mana ..haha

    ReplyDelete
  13. ramainye blogger malaysia. maluu maluu~ >.<

    ReplyDelete
  14. haz : sebab copy doodles je tak pasal2 femes blogger malaysia..hahah

    ReplyDelete
  15. hahaha. taw xpee.. femes sekejap. lol

    ReplyDelete
  16. alamak copy paste tu apa ya.. salah ya aku baru nak belajar nie.. kadang-kadang aku baca dalm blog orang lain pastu aku post kat blog aku tapi x sebijik la ,,just sebagai info tambahan dari apa yang aku baca,,

    ReplyDelete
  17. azrul : copy paste tu bila ade blogger lain yang ambil entri kita bulat-bulat tanpa minta izin atau tanpa dinyatakan sumbernye..

    kalo sekadar baca dari blog orang lain untuk dapatkan idea dan olah balik guna ayat sendiri tu tak salah..cuma bila copy sesuatu entri kenalah bagi kredit kat tuan punye blog tu..

    ReplyDelete
  18. aku rase bkn taknak letak credit tapi deme pun xtau kene letak credit.. kat malaysia ni kurang cket ilmu pasal internet ni...

    ReplyDelete
  19. terbakor : kemungkinan betul jugak yang diorang tak tahu atau terlupa nak letak credit lebih-lebih lagi kalo blogger yang baru.

    ReplyDelete
  20. bagi la kredit skit kat die...susah2 die wat tu...

    ReplyDelete
  21. rasa betul la jugak mengapa blogger tu marah2...ya la ingat senang ka nak buat Art doodles...Anime Pic macam tu...aku pernah buat semua tu...memang pening dibuatnya...jadi kalau mau ambik hasil kerja orang kenala letak nama tuan pemilik kepada Art work tu...tak susah punnnn....

    ReplyDelete
  22. hegelatan : memang susah nak buat art doodles..so, kalo ade yg copy hasil kerja org tu tanpa bagi credit memang angin la tuan pemiliknya..tulis je sumber dapat tu dari mana..bukan payah pun.

    ReplyDelete
  23. Buat bloger Malaysia...just give credit to her dah. Itu ajer. By the way, kenapa nak hentam bloger Malaysia plak? Apa bloger U.S tu bagus sangat ker? Ni aku belum listkan blog-blog 'sampah' kononnya mampu generate duit ribu-ribu....

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.