Anda Terlalu Kurus Dan Nak Tambah Berat Badan?



Macam mana la nak tambah berat badan jadi ideal ne? Makan tiap-tiap hari kot. Berat badan tak bertambah cuma perut je yang naik. Mesti korang terfikir ada ke tak petua atau cara nak tambah berat badan ne. Kat sini aku nak suggest beberapa cara nak tambah berat badan.

Cara Nak Tambah Berat Badan

Senaman Angkat Berat
Kalau korang pakai seluar saiz XS dan baju shirt adik pun masih longgar, maknanye korang berada dalam kategori kurus atau keding. Bagi lelaki, cara yang terbaik bagi menambahkan berat badan anda selain makan ialah dengan senaman angkat berat di gym. Dengan menambahkan otot di badan, kekurangan anda dari segi fizikal dapat ditutupi. Lakukan senaman yang melibatkan dumbell/pemberat, melibatkan bahagian dada, lengan, perut, peha, dan keting, atau sekurang-kurangnya lakukan push up“, “pull up“, “sit up“, “lunges” atau “squat“. Perempuan juga boleh buat benda yang sama. Pergi gym dulu, nanti ada instructor yang akan ajar cara nak workout.


Ambil Banyak Protein
Protein dapat membantu meningkatkan saiz otot anda. Kekurangan protein membuatkan tubuh anda “mencuri” protein dari tisu otot membuatkan ia semakin mengecil. Jangan abaikan protein dalam diet harian anda. Contoh makanan yang mengandungi protein seperti daging, ikan, produk susu, kacang dan bijian. Jadi, banyakkan makan makanan seperti ne untuk menaikkan berat badan anda. Tetapi kurangkan memakan makanan yang tidak berkhasiat seperti mi segera dan snek yang memberikan “junk calorie“.


Rehat Dengan Secukupnya
Rehat kat sini bukan bermaksud lepas makan korang terus tidur. Kalau buat macam tu bukan setakat badan naik, terus jadi obes kot. Rehat yang cukup kat sini maknanya selepas korang dah buat senaman dekat gym dan makan makanan yang mengandungi protein. Semasa anda tidur, makanan yang anda telah makan akan digunakan untuk menaikkan tisu otot anda. Jangan lupa, korang perlu tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari. 


Ambil Supplement
Kalau sume cara di atas tak berkesan jugak untuk korang tambah berat badan, apa kata kalau korang cuba ambil supplement. Kalau pergi ke farmasi, berbagai-bagi jenis weight gain yang korang boleh pilih. Siap ada perisa coklat dan vanila lagi. Bergantung pada jenis supplement yang korang nak. Satu lagi ialah pasal produk Herbalife. Kalau korang guna produk ne ianya juga akan membantu menambahkan nutrisi badan, menaikkan berat badan serta muscle otot.

Makan Coklat
Yang ne aku tak tahu berkesan ke tak. Tapi tak apa, korang boleh cuba. Bukan apa, sebab kita selalu dengar formula macam ne :

Perempuan makan coklat banyak-banyak = Gemuk
hahaha cubalah formula ni..kalau menjadi bagitahu la

So,korang beli dan makanlah coklat banyak-banyak. Manalah tahu kot-kot menjadi. Lagipun coklatkan mengandungi susu. Lebih-lebih lagi kalau coklat cadbury. Tak ingat dunia dunia makan.


Anda Terlalu Kurus Dan Nak Tambah Berat Badan? Anda Terlalu Kurus Dan Nak Tambah Berat Badan? Reviewed by Nick Nashram on 14:44:00 Rating: 5

39 comments:

  1. Yang bab makan chocolate tu nak try la! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tpi cadburry ada dna babi :3

      Delete
    2. Kurus sangat pun susah. tapi kalau nak kurus sedap, boleh ke blog saya untuk info-info kekal cantik dan slim-melim.

      >>> Kurus & sihat Semula Jadi!<<<

      Delete
  2. Yang bab makan chocolate tu nak try la! hahaha xD

    ReplyDelete
  3. hurmmm...smua nie da try daaaaaa..spplmnt lbh spuluh da mkn tp smuannya lngsng xberkesan...

    ReplyDelete
  4. Erm kite ne payah nk gemuk jgak hehe,orang kata jikalau ketrunan kurus,mmg x leh gemuk da,huu:-(

    ReplyDelete
  5. salam admin, huhu tumpang kongsi pengalaman/iklan jap..sy sejak azali sampai la baru2 ni berat 41kg je, tinggi 156..kn ke kurus kering tu..huhu.macam2 sy try slama ni tp xberhasil pn (apeton, susu muscle, protein soya, gaineight, gain5, pil ginseng,pil herba cina dll)byk wuuu habess $$$ hehe..lastly try vitamin b complex- berhasil..skarang da 47 kg lebih..target nk 50kg..hehe.ia wt sy makan dgn byk n kerap..huhu
    so sesape y nk naik berat n dapat badan idaman boleh sms sy ek..insyaAllah berkesan. 013 4257476- Rm50 je sebotol

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, nk tanye yg ni produk ape ek

      Delete
    2. Kalau makan ubat tu ok ke ? Takdek kesan sampingan ?

      Delete
    3. Kalau makan.ubat tu ok ke ? Takdek kesan sampingan yg buruk ?

      Delete
  6. Tq utk tips yg diberi =) vitamin b comlex+ vitalea + mealshake bgus sbg supliment utk naikkan berat bdn..da jd pengedae shaklee ni,kene try la utk diri sendiri. Nnt update kat blog berjaya ke x. Hehhe

    ReplyDelete
  7. Aida norliza..b complex,vitalea n mealshake 2 brape ye?

    ReplyDelete
  8. sy skg 18 tahun lelaki , sedih sangat berat skg 45-46 kg je . Mcm tu je berat tanak naik . Tgi plak 164.4cm . Mcm2 da try tp tak brhasil . Suplement semua da bedal . Huhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba makan 6 kali sehari.. x pun tiap 2 jap

      Delete
  9. sy 18 tahun lelaki , tgy 164.4cm berat 45 . Kurus gler la kowg byangkan . Tgn kecik je . Jelez tgok kekawan bdn da besar2 ! Mcm2 da wat ni . G gym je blum .. Malu nak pg . Huhu . Help help

    ReplyDelete
  10. untuk yang nak try produk shaklee boleh msg atau whatsapp saya -017-7628986. berkesan untuk menaikkan berat badan. kita kena usaha kan..

    ReplyDelete
  11. nak naik tanpa makan produk kesihatan boleh tak ? susah betol nak gemok ! mang masalah sgt bila org panggil kita keding . sedih ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul 2..mslh mcm nie buat kte mlas nk kuar sebab malu.

      Delete
  12. semua dah try tapi tade yang berkesan pown =='

    ReplyDelete
  13. Lelaki.. umur 19.. tinggi 180 .. berat 58.. mcm mne tu? Kurus lah. Mcm ne nk buat

    ReplyDelete
  14. Tinggi 180. Berat 58. . Lelaki... umur 19.. mcm mne nk naikkan lagi berat badan?

    ReplyDelete
  15. Tips yang sangat menarik. Thanks untuk perkongsian.

    ReplyDelete
  16. saya amek supplement set berat badan shaklee. ok juga.

    www.blogamir.com for more info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ad ke pompuan yg amik shaklee ni..

      Delete
  17. @Nur Ellysya

    haha .. sekarang dah x boleh dah makan cadbury ni .. haaha .. dah jatuh haram sebab ada kandungan BABI dalam dia ..

    ohdakwah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom naikkan berat badan dalam masa sebulan 6 - 10kg .. sms/wassap 019 3187416

      Delete
  18. Untuk menaikkan berat badan 6 - 10kg dalam masa sebulan saya ada caranya .. insyaallah berkesan . Saya telah pun berjaya .. sms/wassap segera 019 318 7416

    ReplyDelete
  19. salah satu cara nk tambah berat bdn kena amik diet fresh spt sayur2an/buah2an/susu/kacang/coklat/butter etc dan jumlah calories yg perlu di ambil sehari sekitar 4000-5000 kcal sehari, kalau kurang, mkn byk pun akan tetap kurus...kalau dpt amik 4000-5000 kcal sehari in sha Allah boleh naik, utk org normal berisi dlm 1000-2000 kcal je

    ReplyDelete
  20. sy tahu camne rase bila kurus keding..kena ejek, rase rendah diri n kurang keyakinan utk bergaya..yela asyik kena panggil papan, sekeping, tulang..walau mulut senyum hati tguris gtu..hehe

    sini sy share again produk y sy sendiri amek n jual..lepas alami sendiri keberkesanannya..sebulan boleh tambah 3 kg dgn sihat..skrg da beribu botol terjual..vitamin b complex..kami ada ratusan testimoni berjaya.utk details SMS/whatsap 0134257476..insyaallah hasil y memuaskan ;)

    ReplyDelete
  21. yang bab cukup rehat tu, tak pasti la bila boleh cukup rehat..supermom kan.
    tapi pasal coklat tu memang menarik.

    ReplyDelete
  22. ye ke nie mkn coklat ble gemuk. aku hari2 kut mkn coklat kek coklat sgala coklat lh, x gemuk2 jgk. aduiiii.. btl kerr tidk nie.

    ReplyDelete

  23. Untuk menambah berat badan, kita juga memerlukan strategi yang betul. Sebelum melakukan sebarang usaha, kita harus mengenalpasti corak diet kita, menganggar kandungan kalori di dalam setiap menu yang kita ambil setiap hari dan akhir sekali merancang menu diet yang baru. Untuk tujuan ini, kita digalakkan untuk memiliki sebuah diari untuk mencatat diet yang kita ambil.

    ReplyDelete
  24. Dh try jugak macam macam supplement tpi tknaik jugak berat badan. Bila hati senang makan banyak naik pun setakat sekilo dua je. Then bila sakit sehari tkmakan badan turun mcm tu je hm..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggal komen di artikel ini. Komen yang mengandungi iklan dan provokasi akan dipadam oleh admin. Untuk tujuan promosi, iklan dan review produk, sila hubungi saya menerusi email nick87siriusblack@gmail.com.

Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.